Värit

punainen = rojo
sininen = azul
keltainen = amarillo
vihreä = verde
ruskea = marrón
musta = negro
harmaa = gris
valkoinen = blanco
oranssi = naranja
violetti = morado
vaaleanpunainen = rosa

Lataa värit-sanasto espanjaksi (pdf)

Virittäytyminen

Väriteemaan voi virittäytyä kuuntelemalla värilaulun ja pyytää oppilaita laskemaan, kuinka monta väriä laulussa mainitaan. Heitä voi pyytää myös taputtamaan, hypähtämään tai kyykistymään kaikkien värisanojen kohdalla.

Opettaja voi pyytää oppilaita ensin kertomaan, mitä värien nimityksiä osaavat jo muilla kielillä.

Opettaja voi laittaa taululle värikortit ja sanoa helpoimmat värien nimitykset espanjaksi ja pyytää oppilaita arvaamaan, mistä väristä on kyse.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaille voi tehdä mielipidejanan niin, että opettajan sanoessa värin espanjaksi ja suomeksi, oppilaat siirtyvät janalla sen mukaan, pitävätkö väristä vai ei. Oppilaat voivat siirtyä takaisin omille paikoilleen opettajan sanoessa heidän lempivärinsä.

Opettajalla on kädessään kaksi värikorttia ja hän sanoo väreistä toisen espanjaksi. Oppilaat nostavat kätensä sen mukaan, onko kyseinen väri oikeassa vai vasemmassa kädessä. Opettaja voi myös nostaa värikortin kerrallaan ja väittää väriä vaikkapa punaiseksi, vaikka se onkin sininen. Oppilaat reagoivat väittämään espanjaksi sopivalla tavalla. Osan väreistä opettaja toki sanoo oikeinkin.

Oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen ja joukkueille annetaan kärpäslätkät. Luokkaan on laitettu seinille väripapereita. Toinen joukkue valitsee yhden “myrkkyvärin” ja kertoo sen opettajalle. Sitten toisesta joukkueesta lähtee oppilas kärpäslätkän kanssa läiskimään värilappuja muiden joukkuelaisten opastuksen mukaan. Oppilaat voivat sanoa espanjaksi esimerkiksi “Toca el verde”. Kun oppilas osuu myrkkyväriin, vuoro siirtyy toiselle joukkueelle. Opettaja laskee joukkueen pisteet sen mukaan, kuinka monta väriä se sai kerättyä ennen myrkkyväriä.

Peli-ideat

Huojuva torni
Kaboom
Pelasta eläimet värikorteilla
Vaihtokauppa

Leikit

Hedelmäsalaatti
Ilmapallo
Juoksusanelu
Koodinpurku
Kosketa väriä
Kärpäslätkä
Myrkkysieni
Värikuningas
Väritanssi

Muita vinkkejä

Opettaja voi pyytää oppilaita tekemään väritystehtäviä niin, että oppilaat valitsevat kuvasta valmiiksi väritettävän kohdan ja opettaja kertoo, millä värillä väritetään.

Oppilaat voivat piirtää kuvan jäätelötötteröstä, jossa on monta eriväristä jäätelöpalloa. He voivat kertoa suullisesti tai kirjoittaa (jos osaavat), mitä värejä ovat käyttäneet. Tötteröiden kuvat voi laminoida ja niillä voi leikkiä jäätelökioskia ja harjoitella samalla espanjaksi tilanteeseen sopivia ilmaisuja. Tötteröille voi keksiä myös hinnat ja harjoitella samalla numeroitakin.

Oppilaat voivat pelata värikorteilla muistipeliä ja lukutaitoiset voivat yhdistää oikean värin ja nimityksen toisiinsa.