Värit

punainen = rouge
sininen = bleu
keltainen = jaune
vihreä = vert
ruskea = marron
musta = noir
harmaa = gris
valkoinen = blanc
oranssi = orange
violetti = violet
vaaleanpunainen = rose

Lataa värit-sanasto ranskaksi (pdf)

Virittäytyminen

Väriteemaan voi virittäytyä kuuntelemalla värilaulun ja pyytää oppilaita laskemaan, kuinka monta väriä laulussa mainitaan. Heitä voi pyytää myös taputtamaan, hypähtämään tai kyykistymään kaikkien värisanojen kohdalla.
Opettaja voi pyytää oppilaita ensin kertomaan, mitä värien nimityksiä osaavat jo muilla kielillä. Opettaja voi laittaa taululle värikortit ja sanoa helpoimmat värien nimitykset ranskaksi ja pyytää oppilaita arvaamaan, mistä väristä on kyse.

Toiminnalliset vinkit

Mielipidejana

Opettaja sanoo värin ranskaksi ja suomeksi, oppilaat siirtyvät janalla sen mukaan, pitävätkö väristä vai ei. Oppilaat voivat siirtyä takaisin omille paikoilleen opettajan sanoessa heidän lempivärinsä.

Värikortit

Opettajalla on kädessään kaksi värikorttia ja hän sanoo väreistä toisen ruotsiksi. Oppilaat nostavat kätensä sen mukaan, onko kyseinen väri oikeassa vai vasemmassa kädessä. Opettaja voi myös nostaa värikortin kerrallaan ja väittää väriä vaikkapa punaiseksi, vaikka se onkin sininen. Oppilaat korjaavat, jos opettaja sanoo väärän värin. Osan väreistä opettaja toki sanoo oikein.

Kärpäslätkät

Oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen ja joukkueille annetaan kärpäslätkät. Luokkaan on laitettu seinille väripapereita. Toinen joukkue valitsee yhden “myrkkyvärin” ja kertoo sen opettajalle. Sitten toisesta joukkueesta lähtee oppilas kärpäslätkän kanssa läiskimään värilappuja muiden joukkuelaisten opastuksen mukaan. Oppilaat voivat sanoa ranskaksi esimerkiksi vihreä. Kun oppilas osuu myrkkyväriin, vuoro siirtyy toiselle joukkueelle. Opettaja laskee joukkueen pisteet sen mukaan, kuinka monta väriä sai kerättyä ennen myrkkyväriä.

Leikit

Hedelmäsalaatti
Ilmapallo
Juoksusanelu
Koodinpurku
Kosketa väriä
Värikuningas
Väritanssi
Kärpäslätkä

Peli-ideat

Huojuva torni
Kaboom
Pelasta eläimet värikorteilla
Vaihtokauppa

Muita vinkkejä aiheen käsittelyyn

Opettaja voi pyytää oppilaita tekemään väritystehtäviä niin, että oppilaat valitsevat kuvasta valmiiksi väritettävän kohdan ja opettaja kertoo, millä värillä väritetään.
Oppilaat voivat piirtää kuvan jäätelötötteröstä, jossa on monta eriväristä jäätelöpalloa. He voivat kertoa suullisesti tai kirjoittaa (jos osaavat), mitä värejä ovat käyttäneet. Tötteröiden kuvat voi laminoida ja niillä voi leikkiä jäätelökioskia ja harjoitella samalla ranskalaisia tilanteeseen sopivia ilmaisuja. Tötteröille voi keksiä myös hinnat ja harjoitella samalla numeroitakin.
Oppilaat voivat pelata värikorteilla muistipeliä ja lukutaitoiset voivat yhdistää oikean värin ja nimityksen toisiinsa.