Kuukaudet

tammikuu = Enero
helmikuu = Febrero
maaliskuu = Marzo
huhtikuu = Abril
toukokuu = Mayo
kesäkuu = Junio
heinäkuu = Julio
elokuu = Agosto
syyskuu = Septiembre
lokakuu = Octubre
marraskuu = Noviembre
joulukuu = Diciembre

Lataa kuukaudet-sanasto espanjaksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa kyselemällä kuukautta, jossa mennään ja tutkia isokokoista kalenteria, mieluiten espanjankielistä. Osaavatko kaikki kuukaudet jo suomeksi? YouTubesta löytyy paljon lauluja kuukausista eri kielillä. Opettelua voi auttaa, jos pilkkoo kuukaudet neljän vuodenajan mukaan neljään ryhmään ja liittää kuvat vuodenajoista mukaan.

Osaavatko oppilaat nimetä juhlapäiviä eri kuukausille, esim. koska juhlitaan joulua? Kysele oppilaiden syntymäkuukausia ja nimet voisi kirjoittaa kalenteriinne näkyviin oikean kuukauden kohdalle. Toista aina kuukauden nimi espanjaksi, kun juhlapäivä tai syntymäpäivä lisätään jonkin kuukauden kohdalle.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat seisovat ja opettaja alkaa luetella espanjankielisiä sanoja. Kun opettaja sanoo jonkun kuukausista, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös jos seuraava sana ei ole kuukausi.

Ota joku kuukausilauluista ja päätä minkä kuukausien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun laulussa sanotaan tammikuu, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan kesäkuu, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja marraskuun kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Kuunnelkaa monta kertaa ja katsokaa, kuka pysyy mukana! Voitte myös vaikeuttaa leikkiä sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin kuukausiin. Samalla tulee laulu kuunneltua moneen kertaan ja se painuu oppilaiden mieleen.

Askartele unelmavuotesi. Piirrä vuosiympyrä, johon oppilas kopioi kuukaudet omille kohdilleen mallista. Leikatkaa lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä oppilas unelmavuotenaan missäkin kuussa tekisi. Esitelkäät työt pareittain ja kertokaa kuukaudet espanjaksi. Jos olette jo käsitelleet harrastukset ja yleisimmät verbit, voi tekemisiäkin sanoa jo espanjaksi.

Peli-ideat

Pelilauta, jossa kuukaudet suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn kuukauden oikein, saavat heittää uudestaan.

Leikit

Oppilas taputtaa käsiään 1–12 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin kuukauteen jäätiin. Esim. kolme taputusta on maaliskuu.

Bang
Catch
Hatchi Patchi
Hot ball
Hedelmäsalaatti
Kärpäslätkä
Myrkkysieni
Rikkinäinen puhelin
Sponge Bob
Vettä kengässä

Jos olet käyttänyt tiettyjen sanojen yhdistämistä kuhunkin kuukauteen (katso kohta ”Ideoita kuvakorttien käyttöön”), voit tehdä kullekin oppilasparille kortit, joissa on kirjoitettuna kuukaudet ja niihin yhdistetyt sanat kuvina. Tehtävänä on järjestää kuukaudet oikeaan järjestykseen korteissa olevia kuvia apuna käyttäen. Oletusarvona kun on että oppilas ei osaa vielä lukea korttiin kirjoitettua kuukauden nimeä. Kun oikea järjestys on saavutettu, voitte vielä leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan kuukaudet eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esim vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä, piipittäen jne. Kuukaudet painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.

Ideoita kuvakorttien käyttöön

Kuvien tai esineiden avulla voi kuhunkin kuukauden nimeen yhdistää jonkin saman kuuloisen substantiivin auttamaan muistamista samalla systeemillä kuin suomen kielessäkin opettelevat viikonpäivät mato-maanantai, tikkari-tiistai, keksi-keskiviikko.

Toinen vaihtoehto on linkittää kuukaudet niiden numeroon. Voit käyttää siis yhtä aikaa numerokortteja ja kuukausikortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihenkin, että oppilaat muistavat monesko kuukausi mikäkin on. Aluksi on helpompaa, jos pystyt käyttämään 12 eri väriä korteissa niin että oppilaat muistavat myös kuukaudet värin avulla, jos eivät osaa lukea.

Valitsit sitten kuinka tahansa, voit leikkiä seuraavasti: Levitä kuukausi- ja numerokortit tai kuukausi- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai ulkona pihaan. Opettaja sanoo kuukauden ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain, tai väärälle lapulle menneet, siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.

Linkki- ja musiikkivinkit

Kun laitat Googleen hakusanaksi “como enseñar los meses del año” ja otat kuvahaun, saat paljon hienoja monisteita, joita voi käyttää myös pelipohjina tai sitten kuukausien opettamiseen. Käytä vain sellaisia aineistoja, joiden jakamiseen on lupa.