Kulttuuri

Pippi Långstrump eli Peppi Pitkätossu on ruotsalaisen Astrid Lindgrenin luoma satuhahmo 1940 luvun alussa. Pepin hahmo syntyi, kun kirjailijan piti kertoa sairaalle tyttärelleen tarinoita. Muutama vuosi myöhemmin kirjoitti hän Pepin tarinan kirjaksi ja osallistui kirjalla lastenkirjakilpailuun ja voitti kirjallaan ensimmäisen palkinnon. Vuonna 2014 Pepin hahmo on valittu Dagens Nyheterin yleisöäänestyksessä Ruotsin tärkeimmäksi kulttuuri-ilmiöksi. Pepin koko nimi on Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump eli Peppilotta Sikuriina Rullakatriina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu. Hänellä on hullunkuriset vaatteet sekä oranssinpunaiset hiukset ja hän on maailman vahvin tyttö.

Dalahäst, Taalainmaan hevonen on puusta veistetty, useimmiten punaiseksi maalattu hevonen, jonka pintaan on maalattu kuvioita. Hevonen on alun perin kotoisin Morasta, Taalainmaalta. Pienimmät hevoset ovat kooltaan muutaman senttimetrin ja maailman suurin taalainmaanhevonen on 13 metriä korkea ja se sijaitsee Avestassa Ruotsissa. Puuhevosia on valmistettu Taalainmaalla 1700-luvulta alkaen. Aluksi ne olivat huonekaluteollisuuden jätepaloista tehtyjä lasten leikkikaluja. Sitä käytetään nykyisin Ruotsin symbolina. Taalainmaanhevonen on nykyään suosituimpia Ruotsista hankittavia matkamuistoja.

Majstång/midsommarstång-tanko, joka koristellaan kukilla ja oksilla juhannuksena, vappuna tai pääsiäisenä
ja sen ympärillä tanssitaan ja kokoonnutaan juhlimaan.

Tre kronor: on Ruotsin kansallissymboli, jota käytetään Ruotsin vaakunnassa ja jääkiekko- ja yleisurheilu-
joukkueiden edustajat vaatteissaan. Symbolia on käytetty 1330 luvulta lähtien ja se on Ruotsi
Vaakunassa. Ajatellaan että se alunperin symbolisoi valtakunnan laajuutta, voimaa ja malmi esiintymien rikkautta.

Leikit

Värityskuvat

Maailman vahvin tyttö/poika. Ulos tai liikuntasaliin voi tehdä radan, jossa voi leikkiä Pepin, Annikan ja Tommin tavoin Ei saa koskea maahan -leikkiä eli on vain merkittyihin esteisiin, renkaisiin, kiviin pihalla, telineisiin/merkittyihin paikkoihin saa vain astua.

Dalahäst. Lasten kanssa voi mennä mennä hakemaan käsityöluokasta puupaloja ja piirtää niihin tussilla päälle hevosen. Hevosten kanssa voi asettua piiriin ja laukata ympyrää kunnes musiikki loppuu, jolloin opettaja keksii jonkin liikkeen, joka pitää tehdä niin monta kertaa kuin numero osoittaa, jonka joku oppilas sanoo ruotsiksi tai numerokortti, joka vedetään hatusta.

Majstång. Yksi oppilaista menee piirin keskelle seisomaan kuin juhannustanko, muut pyörivät piirissä ympäri musiikin tahdissa, kun musiikki loppuu, opettaja keksii jonkin liikkeen harrastuksiin tai tekemisen sanoihin liittyen ja se tehdään niin monta kertaa kuin ” hatusta vedetty” numerokortti osoittaa. Numeron voi joku oppilaskin sanoa vain ruotsiksi.

Mikä kortti puuttuu. Kortit laitetaan pöydälle tai dokumentti kameran alle. Oppilaat sulkevat silmänsä ja sillä aikaa opettaja ottaa yhden kortin pois. Mikä kortti puuttuu?

Lähde: Wikipedia