Kulttuuri

Ranskalaista kulttuuria ja juhlapyhien erikoisuuksia

Noël

Jouluna lahjat jaetaan lapsille vasta joulupäivänä. Jouluaattona syödään yhdessä pitkään. Jälkiruokana on usein jouluhalko eli puuhalon muotoinen ja kääretorttumainen suklaakakku.

L’Épiphanie

Loppiaisena tarjoillaan kuninkaantorttua, Galette de rois. Torttuun on piilotettu fêve (pieni esine). Nuorin vieraista menee pöydän alle ja kertoo järjestyksen, kenelle torttupaloja annetaan. Se, joka saa fêven kruunataan kuninkaaksi tai kuningattareksi. Hänelle annetaan askarreltu kruunu. Hän saa myös käskeä muita koko päivän ajan.

Poisson d’avril

Aprillipäivänä Ranskassa keppostellaan ja pilaillaan. Lapset askartelevat aprillikaloja ja teippaavat niitä ystävien ja perheenjäsenten selkiin ja huutavat poisson d’avril.

Pâques

Ranskassa kirkonkellot lentävät pitkäperjantaina Roomaan ja palaavat pääsiäissunnuntaina takaisin. Paluumatkalla ne tiputtelevat suklaamunia pihoihin ja puutarhoihin. Lapset etsivät niitä pääsiäisenä.

Fête du Travail

Ranskassa annetaan ystäville kielokimppuja vappuna. Vappu on kielojen juhlapäivä ja myös työväen juhlapäivä.

Victoire 1946 / toisen maailmansodan muistopäivä 8.5.

Toukokuussa vietetään toisen maailmansodan muistipäivää Ranskassa.

Fête nationale / kansallispäivä 14.7.

Bastillen valtauksen vuosipäivä eli Ranskan kansallispäivä. Ei kouluvuoden aikana, mutta mielenkiintoinen juhla, johon liittyy paljon kulttuuria, jota voi toki läpikäydä heti kouluvuoden aluksi.

Commémoration de l’Armistice de 1918 / ensimmäisen maailmansodan muistopäivä 11.11.

Marraskuussa vietetään ensimmäisen maailmansodan muistopäivää Ranskassa.