Värit

punainen = КРАСНЫЙ
sininen = СИНИЙ
keltainen = ЖЁЛТЫЙ
vihreä = ЗЕЛЁНЫЙ
ruskea = КОРИЧНЕВЫЙ
musta = ЧЁРНЫЙ
harmaa = СЕРЫЙ
valkoinen = БЕЛЫЙ
oranssi = ОРАНЖЕВЫЙ
violetti = ФИОЛЕТОВЫЙ
vaaleanpunainen = РОЗОВЫЙ

Lataa värit-sanasto venäjäksi (pdf)

Virittäytyminen

Väriteemaan voi virittäytyä kuuntelemalla värilaulun ja pyytää oppilaita laskemaan, kuinka monta väriä laulussa mainitaan. Heitä voi pyytää myös taputtamaan, hypähtämään tai kyykistymään kaikkien värisanojen kohdalla.

Opettaja voi pyytää oppilaita ensin kertomaan, mitä värien nimityksiä osaavat jo muilla kielillä.

Opettaja voi laittaa taululle värikortit ja sanoa helpoimmat värien nimitykset venäjäksi ja pyytää oppilaita arvaamaan, mistä väristä on kyse.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaille voi tehdä mielipidejanan niin, että opettajan sanoessa värin venäjäksi ja suomeksi, oppilaat siirtyvät janalla sen mukaan, pitävätkö väristä vai ei. Oppilaat voivat siirtyä takaisin omille paikoilleen opettajan sanoessa heidän lempivärinsä.

Opettajalla on kädessään kaksi värikorttia ja hän sanoo väreistä toisen venäjäksi. Oppilaat nostavat kätensä sen mukaan, onko kyseinen väri oikeassa vai vasemmassa kädessä. Opettaja voi myös nostaa värikortin kerrallaan ja väittää väriä vaikkapa punaiseksi, vaikka se onkin sininen. Oppilaat reagoivat väittämään venäjäksi jollakin etukäteen harjoitellulla tavalla. Osan väreistä opettaja toki sanoo oikeinkin.

Oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen ja joukkueille annetaan kärpäslätkät. Luokkaan on laitettu seinille väripapereita. Toinen joukkue valitsee yhden “myrkkyvärin” ja kertoo sen opettajalle. Sitten toisesta joukkueesta lähtee oppilas kärpäslätkän kanssa läiskimään värilappuja muiden joukkuelaisten opastuksen mukaan. Oppilaat ohjeistavat lätkijää sanomalla ääneen jonkin väreistä venäjäksi. Kun oppilas osuu myrkkyväriin, vuoro siirtyy toiselle joukkueelle. Opettaja laskee joukkueen pisteet sen mukaan, kuinka monta väriä sai kerättyä ennen myrkkyväriä.

Leikit

Hedelmäsalaatti 

Ilmapallo 

Juoksusanelu

Koodinpurku

Kosketa väriä

Värikuningas 

Väritanssi 

Kärpäslätkä

Peli-ideat

Huojuva torni

Kaboom 

Pelasta eläimet värikorteilla

Vaihtokauppa

Muita vinkkejä aiheen käsittelyyn

Opettaja voi pyytää oppilaita tekemään väritystehtäviä niin, että oppilaat valitsevat kuvasta valmiiksi väritettävän kohdan ja opettaja kertoo, millä värillä väritetään.

Oppilaat voivat piirtää kuvan jäätelötötteröstä, jossa on monta eriväristä jäätelöpalloa. He voivat kertoa suullisesti, mitä värejä ovat käyttäneet. Tötteröiden kuvat voi laminoida ja niillä voi leikkiä jäätelökioskia ja harjoitella samalla venäjänkielisiä tilanteeseen sopivia ilmaisuja. Tötteröille voi keksiä myös hinnat ja harjoitella samalla numeroitakin.

Oppilaat voivat pelata värikorteilla muistipeliä.