Värit

punainen = röd
sininen = blå
keltainen = gul
vihreä = grön
ruskea = brun
musta = svart
harmaa = grå
valkoinen = vit
oranssi = orange
violetti = lila
vaaleanpunainen = rosa

Lataa värit-sanasto ruotsiksi (pdf)

Virittäytyminen

Värilaulut. Väriteemaan voi virittäytyä kuuntelemalla värilaulun ja pyytää oppilaita laskemaan, kuinka monta väriä laulussa mainitaan. Heitä voi pyytää myös taputtamaan, hyppimään tai kyykistymään kaikkien värisanojen kohdalla.

Opettaja voi pyytää oppilaita ensin kertomaan, mitä värien nimityksiä osaavat jo muilla kielillä.

Opettaja voi laittaa taululle värikortit ja sanoa helpoimmat värien nimitykset ruotsiksi ja pyytää oppilaita arvaamaan, mistä väristä on kyse.

Toiminnalliset vinkit

Mielipidejana

Opettajan sanoo värin ruotsiksi ja suomeksi, oppilaat siirtyvät janalla sen mukaan, pitävätkö väristä vai ei. Oppilaat voivat siirtyä takaisin omille paikoilleen opettajan sanoessa heidän lempivärinsä.

Värikortit

Opettajalla on kädessään kaksi värikorttia ja hän sanoo väreistä toisen ruotsiksi. Oppilaat nostavat kätensä sen mukaan, onko kyseinen väri oikeassa vai vasemmassa kädessä. Opettaja voi myös nostaa värikortin kerrallaan ja väittää väriä vaikkapa punaiseksi, vaikka se onkin sininen. Oppilaat korjaavat, jos opettaja sanoo väärän värin. Osan väreistä opettaja toki sanoo oikein.

Kärpäslätkät

Oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen ja joukkueille annetaan kärpäslätkät. Luokkaan on laitettu seinille väripapereita. Toinen joukkue valitsee yhden “myrkkyvärin” ja kertoo sen opettajalle. Sitten toisesta joukkueesta lähtee oppilas kärpäslätkän kanssa läiskimään värilappuja muiden joukkuelaisten opastuksen mukaan. Oppilaat voivat sanoa ruotsiksi esimerkiksi “gå till grönan”. Kun oppilas osuu myrkkyväriin, vuoro siirtyy toiselle joukkueelle. Opettaja laskee joukkueen pisteet sen mukaan, kuinka monta väriä sai kerättyä ennen myrkkyväriä.

Peli-ideat

Huojuva torni
Kaboom
Pelasta eläimet värikorteilla
Vaihtokauppa

Leikit

Hedelmäsalaatti
Ilmapallo
Juoksusanelu
Koodinpurku
Kosketa väriä
Värikuningas
Väritanssi
Kärpäslätkä

Muita vinkkejä aiheen käsittelyyn

Opettaja voi pyytää oppilaita tekemään väritystehtäviä niin, että oppilaat valitsevat kuvasta valmiiksi väritettävän kohdan ja opettaja kertoo, millä värillä väritetään.

Oppilaat voivat piirtää kuvan jäätelötötteröstä, jossa on monta eriväristä jäätelöpalloa. He voivat kertoa suullisesti tai kirjoittaa (jos osaavat), mitä värejä ovat käyttäneet. Tötteröiden kuvat voi laminoida ja niillä voi leikkiä jäätelökioskia ja harjoitella samalla ruotsiksi tilanteeseen sopivia ilmaisuja. Tötteröille voi keksiä myös hinnat ja harjoitella samalla numeroitakin.

Jäätelötötteröt. Kartongista voi tehdä tötteröt ja jäätelöpallot rypistelemällä erivärisiä papereita siihen palloksi. Jäätelöpalloja voi myydä ”jäätelökioskissa” ja opetella kohteliaisuusfraaseja ja numeroita, kun kertoo jäätelöiden hinnat.

Ideoita kuvakorttien käyttöön

Oppilaat voivat pelata värikorteilla muistipeliä ja lukutaitoiset voivat yhdistää oikean värin ja nimityksen toisiinsa.

Linkki- ja musiikkivinkit

Hakusanavinkkejä:

  • Färgspel barn
  • Lär dig färger