Viikonpäivät

maanantai = 星期一 xīngqī yī
tiistai = 星期二 xīngqī èr
keskiviikko = 星期三 xīngqī sān
torstai = 星期四 xīngqī sì
perjantai = 星期五 xīngqī wǔ
lauantai = 星期六 xīngqī liù
sunnuntai = 星期日 xīngqī rì

Lataa viikonpäivät-sanasto kiinaksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa kyselemällä viikonpäivää, jolloin oppitunti on. Osaavatko kaikki viikonpäivät suomeksi? YouTubesta löytyy paljon lauluja viikonpäivistä eri kielillä.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat seisovat ja opettaja alkaa luetella kiinan kielisiä sanoja, kun opettaja sanoo jonkun viikonpäivistä, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös, jos seuraava sana ei ole viikonpäivä.

Ota joku viikonpäivälauluista ja päätä minkä viikonpäivien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun laulussa sanotaan tiistai, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan torstai, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja sunnuntain kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Kuunnelkaa monta kertaa ja katsokaa, kuka pysyy mukana! Voitte myös vaikeuttaa leikkiä sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin viikonpäiviin. Samalla tulee laulu kuunneltua moneen kertaan ja se painuu oppilaiden mieleen.

Askartele unelmaviikkosi. Piirrä lukujärjestys (tai opettaja kopioi valmiin pohjan) ja oppilas kopioi viikonpäivät sen yläreunaan mallista. Leikkaa lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä unelmaviikollasi minäkin viikonpäivänä tekisit. Esittele työsi kaverille ja kerro viikonpäivät kiinan kielellä. Jos olette jo käsitelleet harrastukset ja yleisimmät verbit, voi tekemisiäkin sanoa jo kiinan kielellä.

Peli-ideat

Pelilauta, jossa viikonpäivät suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn viikonpäivän oikein, saavat heittää uudestaan.

Leikit

Oppilas taputtaa käsiään 1–7 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin viikonpäivään jäätiin. Esim. kolme taputusta on keskiviikko.

Hedelmäsalaatti
Myrkkysieni
Vettä kengässä
Rikkinäinen puhelin
Bang
Catch
Hatchi Patchi
Sponge Bob
Kärpäslätkä

Jos olet käyttänyt tiettyjen sanojen yhdistämistä kuhunkin viikonpäivään (katso kohta Ideoita kuvakorttien käyttöön), voit tehdä kullekin oppilasparille kortit, joissa on kirjoitettuna viikonpäivät ja niihin yhdistetyt sanat kuvia. Tehtävänä on järjestää viikonpäivät oikeaan järjestykseen korteissa olevia kuvia apuna käyttäen. Oletusarvona kun on että oppilas ei osaa vielä lukea korttiin kirjoitettua viikonpäivää. Kun oikea järjestys on saavutettu, voitte vielä leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan viikonpäivät eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esim. vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä, piipittäen jne. Viikonpäivät painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.

Ideoita kuvakorttien käyttöön

Kiinan kielessä viikonpäiväsanoissa sisältää numeroja, esimerkiksi ”maanantai” on ”星期一”,eli ”viikon ensimmäinen päivä”; ”tiistai” on ”星期二”, eli ”viikon toinen päivä”, jne. Vain yksi poikkeus: ”sunnuntai” on ”星期日”, eli ”viikon auringon päivä”.

On hyvä linkittää viikonpäivät niiden numeroon. Voit käyttää siis yhtä aikaa numerokortteja ja viikonpäiväkortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihenkin, että oppilaat muistavat monesko viikonpäivä mikäkin on.

Valitsit sitten kuinka tahansa, voit leikkiä seuraavasti: Levitä viikonpäivä- ja numerokortit tai viikonpäivä- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai ulkona pihaan. Opettaja sanoo viikonpäivän ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain, tai väärälle lapulle menneet, siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.