Kuukaudet

tammikuu = Januar
helmikuu = Februar
maaliskuu = März
huhtikuu = April
toukokuu = Mai
kesäkuu = Juni
heinäkuu = Juli
elokuu = August
syyskuu = September
lokakuu = October
marraskuu = November
joulukuu = Dezember

Lataa kuukaudet-sanasto saksaksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa kyselemällä kuukautta, jossa mennään ja tutkia isokokoista kalenteria, mieluiten saksankielistä. Osaavatko kaikki kuukaudet jo suomeksi? YouTubesta löytyy paljon lauluja kuukausista eri kielillä. Opettelua voi auttaa, jos pilkkoo kuukaudet neljän vuodenajan mukaan neljään ryhmään ja liittää kuvat vuodenajoista mukaan.

Osaavatko oppilaat nimetä juhlapäiviä eri kuukausille, esim. koska juhlitaan joulua? Kysele oppilaiden syntymäkuukausia ja nimet voisi kirjoittaa kalenteriinne näkyviin oikean kuukauden kohdalle. Toista aina kuukauden nimi saksaksi, kun juhlapäivä tai syntymäpäivä lisätään jonkin kuukauden kohdalle.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat seisovat ja opettaja alkaa luetella saksankielisiä sanoja. Kun opettaja sanoo jonkun kuukausista, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös, jos seuraava sana ei ole kuukausi.

Ota joku kuukausilauluista ja päätä minkä kuukausien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun laulussa sanotaan tammikuu, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan kesäkuu, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja marraskuun kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Kuunnelkaa monta kertaa ja katsokaa, kuka pysyy mukana! Voitte myös vaikeuttaa leikkiä sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin kuukausiin. Samalla tulee laulu kuunneltua moneen kertaan ja se painuu oppilaiden mieleen.

Askarrelkaa unelmavuosi. Piirtäkää vuosiympyrä, johon oppilas kopioi kuukaudet omille kohdilleen mallista. Leikatkaa lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä unelmavuotenasi missäkin kuussa tekisi. Oppilas esittelee työnsä kaverille ja kertoo kuukaudet saksaksi. Jos olette jo käsitelleet harrastukset ja yleisimmät verbit, voi tekemisiäkin sanoa jo saksaksi.

Leikit

Oppilas taputtaa käsiään 1–12 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin kuukauteen jäätiin. Esim. kolme taputusta on maaliskuu.

Hedelmäsalaatti

Myrkkysieni 

Vettä kengässä

Rikkinäinen puhelin 

Bang 

Catch

Hatchi Patchi 

Kärpäslätkä 

Jos olet käyttänyt tiettyjen sanojen yhdistämistä kuhunkin kuukauteen voit tehdä kullekin oppilasparille kortit, joissa on kirjoitettuna kuukaudet ja niihin yhdistetyt sanat kuvia. Tehtävänä on järjestää kuukaudet oikeaan järjestykseen korteissa olevia kuvia apuna käyttäen. Oletusarvona kun on että oppilas ei osaa vielä lukea korttiin kirjoitettua kuukauden nimeä. Kun oikea järjestys on saavutettu, voitte vielä leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan kuukaudet eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esim vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä, piipittäen jne. Kuukaudet painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.

Peli-ideat

Pelilauta, jossa kuukaudet suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn kuukauden oikein, saavat heittää uudestaan.

Muita vinkkejä aiheen käsittelyyn

Kuvien tai esineiden avulla voi kuhunkin kuukauden nimeen yhdistää jonkin saman kuuloisen substantiivin auttamaan muistamista samalla systeemillä kuin suomen kielessäkin opettelevat viikonpäivät mato-maanantai, tikkari-tiistai, keksi-keskiviikko.

Toinen vaihtoehto on linkittää kuukaudet niiden numeroon. Voit käyttää siis yhtä aikaa numerokortteja ja kuukausikortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihenkin, että oppilaat muistavat monesko kuukausi mikäkin on. Aluksi on helpompaa, jos pystyt käyttämään 12 eri väriä korteissa niin että oppilaat muistavat myös kuukaudet värin avulla, jos eivät osaa lukea.

Valitsit kuinka tahansa, voit leikkiä seuraavasti: Levitä kuukausi- ja numerokortit tai kuukausi- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai ulkona pihaan. Opettaja sanoo kuukauden ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain, tai väärälle lapulle menneet, siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.