Kuukaudet

tammikuu = Janvier
helmikuu = Février
maaliskuu = Mars
huhtikuu = Avril
toukokuu = Mai
kesäkuu = Juin
heinäkuu = Juillet
elokuu = Août
syyskuu = Stepembre
lokakuu = Octobre
marraskuu = Novembre
joulukuu = Décembre

Lataa kuukaudet-sanasto ranskaksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa kyselemällä, mikä kuukausi nyt on.

Voidaan myös tutkia ranskankielistä kalenteria.

Opettelua voi auttaa, jos pilkkoo kuukaudet neljän vuodenajan mukaan neljään ryhmään ja liittää kuvat vuodenajoista mukaan.

Jutellaan, osaavatko oppilaat nimetä juhlapäiviä eri kuukausille, esimerkiksi koska juhlitaan joulua? Kysellään oppilaiden syntymäkuukausia ja nimet voidaan kirjoittaa luokan kalenteriin näkyviin oikean kuukauden kohdalle. Toistetaan aina kuukauden nimi ranskaksi, kun juhlapäivä tai syntymäpäivä lisätään jonkin kuukauden kohdalle.

Toiminnalliset vinkit

Kyykkyleikki. Oppilaat seisovat ja opettaja alkaa luetella ranskankielisiä sanoja, kun opettaja sanoo jonkun kuukausista, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös, jos seuraava sana ei ole kuukausi.

Valitaan joku kuukausilauluista ja päätetään minkä kuukausien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun laulussa sanotaan tammikuu, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan kesäkuu, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja marraskuun kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Kuunnellaan monta kertaa ja katsotaan, kuka pysyy mukana! Voidaan myös vaikeuttaa leikkiä sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin kuukausiin. Samalla tulee laulu kuunneltua moneen kertaan ja se painuu oppilaiden mieleen.

Askarrellaan oma unelmavuosi. Piirretään  vuosiympyrä johon oppilas kopioi kuukaudet omille kohdilleen mallista. Leikataan lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä unelmavuotena missäkin kuussa tekisi. Esitellään työ kaverille ja kerrotaan kuukaudet ranskaksi. Jos ollaan jo käsitelty harrastukset ja yleisimmät verbit, voi tekemisiäkin sanoa jo ranskaksi.

Leikit

Taputusleikki. Oppilas taputtaa käsiään 1-12 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin kuukauteen jäätiin. Esim. kolme taputusta on maaliskuu.

Hedelmäsalaatti
Myrkkysieni
Vettä kengässä
Rikkinäinen puhelin
Bang
Catch
Hatchi Patchi
Sponge Bob
Kärpäslätkä

Peli-ideat

Pelilauta, jossa kuukaudet suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn kuukauden oikein, saavat heittää uudestaan.

Ideoita kuvakorttien käyttöön

Kuvien tai esineiden avulla voi kuhunkin kuukauden nimeen yhdistää jonkin saman kuuloisen substantiivin auttamaan muistamista samalla systeemillä kuin suomen kielessäkin opettelevat viikonpäivät mato-maanantai, tikkari-tiistai, keksi-keskiviikko.

Toinen vaihtoehto on linkittää kuukaudet niiden numeroon. Voidaan käyttää siis yhtä aikaa numerokortteja ja kuukausikortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihen, että oppilaat muistavat monesko kuukausi mikäkin on. Aluksi on helpompaa, jos pystytään käyttämään 12 eri väriä korteissa niin että oppilaat muistavat myös kuukaudet värin avulla, jos eivät osaa lukea.

Valitaan miten tahansa niin voidaan leikkiä seuraavasti: Levitä kuukausi- ja numerokortit tai kuukausi- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai ulkona pihaan. Opettaja sanoo kuukauden ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain, tai väärälle lapulle menneet, siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.

Jos ollaan käytetty tiettyjen sanojen yhdistämistä kuhunkin kuukauteen (katso kohta ideoita kuvakorttien käyttöön), voidaan tehdä kullekin oppilasparille kortit, joissa on kirjoitettuna kuukaudet ja niihin yhdistetyt sanat kuvia. Tehtävänä on järjestää kuukaudet oikeaan järjestykseen korteissa olevia kuvia apuna käyttäen. Oletusarvona kun on että oppilas ei osaa vielä lukea korttiin kirjoitettua kuukauden nimeä. Kun oikea järjestys on saavutettu, voidaan vielä leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan kuukaudet eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esimerkiksi vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä, piipittäen jne. Kuukaudet painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.